pH-meters voor wijn

Sort by
Sort by

Waarom de pH van de bodem en de pH in wijn meten?

In de wijnbouw

De bodem speelt een sleutelrol bij het uitdrukken van de originaliteit en kwaliteit van de wijn. Naast de blootstelling van het land, is de aard van de bodem essentieel voor het creëren en onderhouden van de wijngaard. Door de pH van de bodem te meten, kunnen zure, neutrale en kalkrijke bodems worden ingedeeld. Niet elk land is geschikt voor elke druivensoort. Het wordt daarom niet alleen gekozen op basis van de blootstelling, de aard van de wijn die de  wijnmaker wil produceren, maar ook de aard van de bodem. De voorbereiding van de bodem, de sanitaire controle en de bemesting zijn essentiële vereisten (de pH komt bijvoorbeeld tussen om de behoefte aan kalk te bepalen, om
de risico’s van chlorose te voorkomen).

In vinificatie

Naast de totale aciditeit van een wijn, moet bij het maken van de wijn ook rekening worden gehouden met de sterkte van zuren uitgedrukt in pH (deze varieert tussen 2,8 en 3,8). Twee verschillende zuren, elk samengesteld uit dezelfde hoeveelheid H2SO4, hebben niet noodzakelijk dezelfde sterkte. Het begrip pH is betrokken bij:

  • de weerstand van wijnen tegen ziekten, secundaire gisting of zelfs ijzerstoornissen (malolactische gisting wordt bijvoorbeeld bevorderd door een hoge pH)
  • de antiseptische kracht van zwaveldioxide, die toeneemt naar mate de pH daalt
  • klaring: erg complex om te bereiken
  • voor wijnen met een lage pH
  • de smaak van wijn
  • de kleur: is intenser bij een lage pH

De pH-meter is een veelzijdig instrument en bewaakt ook de pH van het water dat wordt gebruikt voor het reinigen en spoelen van wijnapparatuur om de effectiviteit van verdunde reinigingsproducten te optimaliseren.

HI98169 Professionele pH-meter voor wijn en most

HI98169 is een draagbare, robuuste en waterdichte pH-meter die de pH en temperatuur meet tijdens het wijnbereidingsproces. Hij wordt geleverd met een FC10483 pH-glaselektrode met een interne temperatuursensor, ideaal voor het meten van de pH van most en wijn.

  • Gelijktijdige meting en weergave van pH en temperatuur
  • Meet ook redox met optioneel verkrijgbare elektrode
  • Speciale FC10483 pH-elektrode voor wijn en most (meegeleverd)

> Bekijk de HI98169 professionele pH-meter voor wijn en most

HI99111 Draagbare waterbestendige pH-meter voor wijn en most

De HI99111 is een duurzame, waterdichte en draagbare pH- en temperatuurmeter die speciaal is ontworpen voor het meten van vruchtensappen, en wijnmost.

  • Eenvoudige bediening
  • Waterbestendige behuizing
  • Compleet geleverd

> Bekijk de HI99111 draagbare waterbestendige pH-meter voor wijn en most