De bodem speelt een sleutelrol bij het uitdrukken van de originaliteit en kwaliteit van de wijn. Naast de blootstelling van het land, is de aard van de bodem essentieel voor het creëren en onderhouden van de wijngaard. Door de pH van de bodem te meten, kunnen zure, neutrale en kalkrijke bodems worden ingedeeld. Niet elk land is geschikt voor elke druivensoort. Het wordt daarom niet alleen gekozen op basis van de blootstelling, de aard van de wijn die de wijnmaker wil produceren, maar ook de aard van de bodem. De voorbereiding van de bodem, de sanitaire controle en de bemesting zijn essentiële vereisten (de pH komt bijvoorbeeld tussen om de behoefte aan kalk te bepalen, om
de risico’s van chlorose te voorkomen).
Naast de totale aciditeit van een wijn, moet bij het maken van de wijn ook rekening worden gehouden met de sterkte van zuren uitgedrukt in pH (deze varieert tussen 2,8 en 3,8). Twee verschillende zuren, elk samengesteld uit dezelfde hoeveelheid H2SO4, hebben niet noodzakelijk dezelfde sterkte. Het begrip pH is betrokken bij:
De pH-meter is een veelzijdig instrument en bewaakt ook de pH van het water dat wordt gebruikt voor het reinigen en spoelen van wijnapparatuur om de effectiviteit van verdunde reinigingsproducten te optimaliseren.
HI98169 is een draagbare, robuuste en waterdichte pH-meter die de pH en temperatuur meet tijdens het wijnbereidingsproces. Hij wordt geleverd met een FC10483 pH-glaselektrode met een interne temperatuursensor, ideaal voor het meten van de pH van most en wijn.
> Bekijk de HI98169 professionele pH-meter voor wijn en most
De HI99111 is een duurzame, waterdichte en draagbare pH- en temperatuurmeter die speciaal is ontworpen voor het meten van vruchtensappen, en wijnmost.
> Bekijk de HI99111 draagbare waterbestendige pH-meter voor wijn en most